Palveluiden siirtäminen Sigmaticille

Tässä artikkelissa käydään läpi mitä asioita tulisi huomioida, kun suunnittelette palveluntarjoajan vaihtamista. Kokonaisuudessaan vaihto muodostuu kuudesta päävaiheesta: palvelun tilaus, käyttäjätunnukset, nettisivujen siirto, mahdollisten tietokantojen siirto, sähköpostien siirto ja lopuksi verkkotunnuksen siirto eli ohjaus.

Palvelun tilaamien

1.1. Valitse ja tilaa haluamasi palvelu Sigmaticin nettisivujen kautta.
1.2. Käytä valintaa ”Verkkotunnuksen siirto”, jos haluat että hallinnoimme verkkotunnustanne ja uusintarekisteröimme sen jatkossa puolestanne. Vaihtoehtoisesti käytä valintaa ”Oma verkkotunnus”, jos haluat itse vastata verkkotunnuksen hallinnoimisesta ja uusintarekisteröinnistä.

Käyttäjätunnukset ja palveluhallinta

2. Kun olette maksaneet tilauksen ja saaneet tunnukset sähköpostitse, niin tutustukaa Sigmaticin palveluhallintaan osoitteesta https://oma.sigmatic.fi

Yleisimmät kategoriat ovat: Sähköpostiosoitteet, Sivustoasetukset, Tietokannat, Asiakastietojen muutos, Tiedot sopimuksesta ja Lisäpalvelutilaukset. Lisätietoa Sigmaticin palveluhallinnasta ja sen käytöstä löydätte täältä.

Nettisivujen siirtäminen

3.1. Kirjaudu vanhan palveluntarjoajan palvelimelle, josta pääsette käsiksi kaikkiin nettisivujenne tiedostoihin.
3.2. Ladatkaa kaikki tiedostot omalle koneellenne.
3.3. Ladatkaa tiedostot omalta koneeltanne Sigmaticin palvelimille kansioon ~/public_html/ käyttäen joko FTP- tai SFTP-yhteyttä. Lisätietoa nettisivujen siirrosta palvelimelle!
3.4. Jos käytössänne on ollut tietokantoja esimerkiksi jokin sisällönhallintajärjestelmä (WordPress, Joomla, Drupal tmv.) niin siirtykää seuraavaan kohtaan Tietokantojen siirtäminen. Jos ette tarvitse tietokantaa (esimerkiksi kaikki palvelimella olleet tiedostot ovat staattisisa .html), niin voitte siirtyä ohjeissa suoraan kohtaan Sähköpostien siirtäminen.

Tietokantojen siirtäminen

4.1. Luo tietokantakäyttäjä ja tietokanta
4.2. Kirjaudu palveluhallintaan (oma.sigmatic.fi) ja valitse kohta ”Tietokannat”
4.3. Luo tietokanta välilehdeltä ”Tietokannat” ja luo myös tietokantakäyttäjä
4.4. Ota vanhalta palveluntarjoajalta tietokanta talteen (mysql-dump)
4.5. Tämä onnistuu esimerkiksi käyttämällä PHPMyAdmin-sovellusta, jos se on käytössä vanhalla palveluntarjoajalla.
4.6 Kirjaudu sisään käyttäen tietokannan käyttäjätunnusta ja salasanaa
4.7. Valitse ”Export”, jonka jälkeen valitset vietävät tietokannat esim. ”Select All”. Haluamasi muoto esim. SQL. Tämän jälkeen valitset ”Save as file” haluamallasi nimellä ja ”Go”, jonka jälkeen tietokanta tallentuu koneellesi
4.8. Kirjaudu sisään Sigmaticin PHPMyAdminiin osoitteessa https://sqladmin.sigmatic.fi, jossa puolestaan valitset ”Import”, valitse tallentamasi mysql-dump-tiedosto ja ”Go”.

Vaihtoehtoisesti voitte siirtää tietokannat suoraan komentoriviltä (SSH)
Tietokannan vientiin suoraan komentoriviltä:

Jos tietokanta sijaitsee samalla palvelimella

mysqldump -ukäyttäjä -psalasana tietokannan_nimi > tietokanta.sql

jos tietokanta sijaitsee eri palvelimella:

mysqldump -htietokanta.palvelin.fi -ukäyttäjä -psalasana tietokannan_nimi > tietokanta.sql

Kopioi tietokanta.sql Sigmaticin palvelimelle (grid1.sigmatic.fi) ja tuo se tietokantapalvelimelle

mysql -hmysqlX.sigmatic.fi -ukäyttäjä -psalasana tietokannan_nimi < tietokanta.sql

4.9. Tarkasta sivuillasi käytetyt viitteet, esimerkiksi: tietokantapalvelinosoite, käyttäjätunnukset ja salasanat.

Sähköpostien siirtäminen

Jos haluatte siirtää viestit nykyisen palveuntarjoajan palvelimelta meille, niin tämä on helposti toteutettavissa esimerkiksi Thunderbird-sähköpostiohjelmalla.

5. Liitä ohjelmaan vanhan ja uuden palveluntarjoajan sähköpostitilit samanaikaisesti, jonka jälkeen siirrät sisällön vanhalta palveluntarjoajalta Sigmaticille ”raahaa ja pudota” -periaatteella. Lisätiedoa viestien varmuuskopioinnista!

Verkkotunnuksen siirto tai ohjaus

6.1. Jos valitsit verkkotunnuksen siirron, niin tilauksen jälkeen toimita Sigmaticille verkkotunnuksen EPP- (com, net, org ym.) tai välittäjän vaihtoavain (fi) sähköpostitse
6.2. *huom* alkaen 5.9.2016 Pyytäkää FI-päätteisen verkkotunnuksen välittäjän vaihtoavain (aiemmin valtuutusavain) edelliseltä palveluntarjoajalta. Jos verkkotunnuksella ei ole aiempaa välittäjää tai palveluntarjoajaa, niin voitte tiedustella asiasta Viestintävirastolta (www.domain.fi) tai puhelimitse 09 6966 700
6.3. COM, NET, ORG-päätteisten verkkotunnusten siirtoon käytetään EPP-avainta (tunnetaan myös nimikkeellä AuthID tai Authorization ID). EPP-avain on saatavilla aikaisemmalta palveluntarjoajalta, joka on hallinnoinut verkkotunnusta.  Pyytäkää aikaisempaa palveluntarjoajaa myös poistamaan verkkotunnuksen siirtolukitus.
6.4. Kun olette saaneet EPP-avaimen ja verkkotunnuksen siirtolukitus on poistettu, niin toimittakaa avain sähköpostitse Sigmaticille, jonka jälkeen siirto voidaan aloittaa.

EPP-siirron alettua verkkotunnuksen omistajalle tai hallinnolliselle yhteyshenkilölle lähetetään siirrosta vielä automaattinen vahvistusviesti (englanniksi), joka tulee erikseen hyväksyä.

6.5. Kun olemme vaihtaneet verkkotunnuksen nimipalvelimet (ns1.sigmatic.fi ja ns2.sigmatic.fi), niin liikenne ohjaa Sigmaticin palvelimille noin vuorokauden kuluessa.

Jos haluatte säilyttää verkkotunnuksen hallinnoinnin (rekisteröinti ja uusinta), muttta käyttää meidän nimipalvelimia, niin riittää kun vaihdatte verkkotunnuksen nimipalvelimiksi ns1.sigmatic.fi ja ns2.sigmatic.fi.
Jos haluatte säilyttää verkkotunnuksen hallinnoinnin ja nykyiset nimipalvelimet, niin teidän tulee määrittää nimipalvelumääritykset itse.

Ohessa meidän vakiomääritykset sähköposteille:.

@ IN MX 10 mail1.sigmatic.fi.
autoconfig IN CNAME autoconfig.sigmatic.fi.
autodiscover IN CNAME autodiscover.sigmatic.fi.

Verkkotunnuksen IP-osoite nettisivuille webhotellissa riippuu käyttäjätunnuksesta, lisätietoa nimipalvelusta täältä!