Saamme lukuisia yhteydenottoja liittyen sivustojen toimimattomuuksiin. Ongelma voi johtua monesta eri syystä. Tässä artikkelissa käymme läpi eri keinoja selvittää miksi nettisivu ei välttämättä toimi.
1) Verkkotunnus ja nimipalvelut
Aluksi on hyvä aloittaa perusasioista ja tarkastaa onko verkkotunnus voimassa ja mihin se osoittaa.
Esimerkiksi: https://www.easywhois.com/
Verkkotunnus on voimassa ja osoittaa Sigmaticin nimipalvelimille (nserver) ns1.sigmatic.fi ja ns2.sigmatic.fi. Tarkastetaan myös mihin IP-osoitteeseen verkkotunnus osoittaa.
Verkkotunnus osoittaa IP-osoitteeseen 80.69.161.42 ja IP-osoitteen PTR eli paluutieto on grid1f.sigmatic.fi, joka kuuluu Sigmaticin webhotelliympäristöön.
Mahdolliset virhetilanteet
1) Jos verkkotunnus on vanhentunut, niin tämä tulisi uusia. Verkkotunnus voidaan uusia Sigmaticin kautta. Vaihtoehtoisesti jokin toinen taho tai te itse hallinnoitte verkkotunnusta.
2) Jos verkkotunnus osoittaa toisille nimipalvelimille ja/tai IP-osoitteeseen, niin tässä tapauksessa teidän tulisi olla yhteydessä tahoon, joka vastaa palveluntarjoamisesta kyseiselle verkkotunnukselle.
3) Sigmaticin oletussivu, mahdolliset syyt löytyvät kuvakaappauksesta.
2) Sijainti palvelimella / Sivustoasetukset
Tarkastakaa ensimmäiseksi mihin hakemistoon verkkotunnus osoittaa. Tämä onnistuu Sigmaticin palveluhallinnan kautta valikosta ”Sivustoasetukset”
Valitkaa verkkotunnuksenne kohdalta asetukset.
Tarkastakaa mikä on verkkotunnuksen WWW-juurihakemisto. Kyseisestä hakemistosta tulisi löytyä nettisivujenne tiedostot.
Mitä kotihakemistossa sijaitsee? Esimerkkinä oheinen kuvakaappaus Filezilla-ohjelmasta.
Mahdolliset virhetilanteet
1) Verkkotunnusta ei olla otettu käyttöön Sigmaticin palveluhallinnan sivustoasetuksista.
2) Verkkotunnus osoittaa virheelliseen WWW-juurihakemistoon.
3) Nimipalvelut eivät ole kunnossa (palaa kohtaan 1. Verkkotunnus ja nimipalvelut.)
3) Sivuston lähdekoodi
Mille sivuston lähdekoodi näyttää? Ovatko sivut HTML:ä vai ovatko sivut kirjoitettu jollain ohjelmointikielellä (PHP, Perl tmv.)?
Pelkkä HTML antaa paljon periksi ja näin ollen yksittäiset virheet lähdekoodissa eivät aiheuta suurta vikaa itse sivuston latautumisessa.
PHP puolestaan on ohjelmointikieli, joka ei salli virheitä lähdekoodissa. Yksittäisen merkin (esim. aloitus- tai lopetustunnisteen) puuttuminen koodissa aiheuttaa virheen koodin suorittamisessa ja lopputulos voi näyttää esimerkiksi tältä:
tai tältä:
Mahdolliset virhetilanteet
1) Onko merkistö väärä, jonka takia koodin lukeminen ei onnistu palvelimelta? Löytyykö koodista kirjoitusvirheitä tai tuntemattomia merkkejä?
2) Mille .htaccess näyttää? Virheelliset komennot tai viitteet aiheuttavat ”Internal Server Error”:n
3) Onko verkkotunnus vanhentunut? Osoittaako tämän nimipalvelimet muualle kuin Sigmaticille? Osoittaako sivusto tai sähköpostit muuaalle kuin Sigmaticille?