Kotisivujen siirto palvelimelle on helppoa FTP ja SFTP-protokollan ansiosta. FTP:n käyttöön tarvitset FTP-asiakasohjelman, joita löytyy tusinoittain esimerkiksi Windows- ja Mac-käyttöjärjestelmille. Yksi parhaista FTP-ohjelmista on Filezilla, jonka voit ladata ilmaiseksi ohjelman kotisivulta. Seuraavien ohjeiden avulla saat luotua yhteyden Sigmaticin palvelimelle Filezilla-ohjelmaa käyttäen.

Kotisivujen siirto Filezillalla

1. Asennettuasi ja käynnistettyäsi Filezilla-ohjelman, valitse Tiedosto ja Site Manager. Paina New Site-nappia ja kirjoita nimeksi esimerkiksi Sigmatic. Host -kohtaan laitetaan palvelinosoite, joka on gridX.sigmatic.fi (x = numero, varmista käytössä oleva palvelin palveluhallinnan kautta, kohdasta ”Tiedot sopimuksesta”) . Protocol-kenttään voitte valita joko FTP tai SFTP. Suosittelemme SFTP-protokollan käyttöä. Lisätkää User-kenttään  pääkäyttäjätunnuksenne ja Password-kenttään salasananne. Pääkäyttäjätunnuksen ja salasanan olet saanut tervetulopostin tilauksen yhteydessä. Painakaa muutosten jälkeen Ok-painiketta.

Huomaattehan, että SFTP- ja FTP-tunnus voivat olla eri, jos näitä on muutettu palveluhallinnan kautta.

Screen Shot 2015-09-30 at 11.10.35

2. Filezillan toimintaikkuna on jaettu kahteen osaan. Vasemmalla puolella sijaitsevat tietokoneenne tiedostot valitussa hakemistossa ja oikealla puolella palvelimella sijaitsevat tiedostot/kansiot valitussa hakemistossa. Tiedostojen siirto tapahtuu raahaamalla nämä vasemmalta oikealle.

Screen Shot 2015-09-30 at 11.16.18

3. Kotisivut sijoitetaan Sigmaticin palvelimelle tunnuksenne omaan hakemistoon oletuksena kansioon public_html. Hakemisto on mahdollista tarkistaa palveluhallinnan kautta. Voit siirtyä siis FTP-asiakasohjelmallanne public_html-hakemistoon kaksoisklikkaamalla sitä. Public_html-hakemistoon voi sijoittaa HTML-tiedostoja sekä PHP-ohjelmointikielellä rakennettuja sivuja, sekä luonnollisesti kaikkea muuta kotisivuihin liittyvää aineistoa. Mikäli halautte siirtää palvelimelle CGI-ohjelmia, niin ne sijoitetaan turvallisuussyistä cgi-bin-hakemistoon.

4. Lisätietoja Filezilla-ohjelmasta löydätte ohjelman valmistajan foorumilta.