Nimipalvelu

Nimipalvelun (DNS) avulla verkkotunnuksella ohjattavat palvelut voidaan osoittaa haluttuihin kohteisiin. Jokainen verkkotunnus tarvitsee toimiakseen nimipalvelimet. Kaikkiin Sigmaticin palveluihin sisältyy nimipalvelimet ja nimipalveluhallinta.

Nimipalveluhallinta ja nimipalvelumuutokset

Webhotelli-palvelussa nimipalveluhallinta löytyy valikosta ”IP-osoitteet ja nimipalvelu” ja ”DNS-hallinta”

Screen Shot 2016-07-05 at 09.37.26

Verkkotunnuksen nimipalvelumääritykset voivat näyttää seuraavalle

Screen Shot 2016-07-05 at 10.24.41

eli tämän zone-tiedot

@ IN NS ns1.sigmatic.fi.
@ IN NS ns2.sigmatic.fi.
@ IN MX 10 mail1.sigmatic.fi.
@ IN A 80.69.161.42
@ IN AAAA 2a01:51c0:1000:21:80:69:161:42
@ IN TXT "v=spf1 include:_spf.google.com ~all"
* IN CNAME esimerkkidomain.fi.
_sip._tcp IN SRV 0 5 5060 sippalvelin.esimerkkidomain.fi.
autoconfig IN CNAME autoconfig.sigmatic.fi.
autodiscover IN CNAME autodiscover.sigmatic.fi.
kuvat IN A 80.69.161.42
www IN A 80.69.161.42
www IN AAAA 2a01:51c0:1000:21:80:69:161:42

Ensimmäinen sarake eli nimi viittaa verkkotunnuksen etuliitteeseen, joka voi olla täysin vapaavalintainen. Esimerkiksi jos verkkotunnuksen esimerkkidomain.fi sarakkeelle nimeksi on määritty kuvat, niin osoite olisi kuvat.esimerkkidomain.fi. Lisäksi on olemassa vakioita joihin kuuluu @-merkki, joka viittaa itse verkkotunnukseen eli tässä tapauksessa esimerkkidomain.fi. Lisäksi on olemassa *-merkki eli jokeri, joka viittaa kaikkiin aliverkkotunnuksiin. Huomaathan että *-osoituksen lisäksi voi olla määritetty poikkeuksia, kuten tässä esimerkissä.

Toinen sarake eli tyyppi viittaa osoituksen tyyppiin, joka voi olla jokin seuraavista:

Tietue Esimerkki Selitys
 A kuvat [A] 80.69.173.195 A-tietuetyypillä määritetään IP-osoite. Esimerkissä määritetään kuvat-aliverkkotunnus osoittamaan IP-osoitteeseen 80.69.173.195
AAAA www [AAAA] 2a01:51c0:1000:21:80:69:161:42 AAAA-tietuetyypillä määritetään IPV6-osoite. Esimerkissä määritetään www-aliverkkotunnus osoittamaan IPV6-osoitteeseen 2a01:51c0:1000:21:80:69:161:42
 CNAME autodiscover [CNAME] autodiscover.sigmatic.fi CNAME-tietuetyypillä voidaan osoittaa haluttu nimi jo olemassa olevaan osoitteiseen. Esimerkissä ohjataan sähköpostien määritystietue autodiscover-alidomain osoittamaan Sigmaticin autodiscover-osoitteeseen.
SRV _sip._tcp [SRV] 0 5 5060 sippalvelin.esimerkkidomain.fi SRV-tietue voi osoittaa johonkin palveluun määrityksineen, kuten esimerkiksi SIP-puhelinpalvelu. Määrityksissä järjestyksessä prioriteetti (priority), paino (weight), portti (port) ja kohde (target), esim 0 5 5060 sippalvelin.esimerkkidomain.fi
 TXT @ TXT ”v=spf1 include:_spf.google.com ~all” TXT-tietuetyypillä voidaan ilmoittaa vapaavalintaisia asioita tekstimuodossa. Ominaisuudella voidaan määrittää esimeriksi SPF-tietue, joka asettaa rajoitteita sähköpostien välittämiselle ja suodattamiselle verkkotunnusta käyttäen.
 MX @ 10 [MX] mail1.sigmatic.fi MX-tietuetyyppiä käytetään verkkotunnuksen sähköpostien ohjaamiseen halutulle sähköpostipalvelimelle.

Viimeinen sarake on osoite, johon tulee määrittää mihin kohteeseen haluttu tietue halutaan osoittaa. Osoite voi sisältää kokonaisuudessaan joko nimen, määritystietoja ja/tai IP-osoiteen riippuen tietueen tyypistä. Ohessa vielä viisi esimerkkiä mahdollisista tietuetyypeistä ja näiden osoitteista:

Screen Shot 2016-07-05 at 10.47.57