SPF (Sender Policy Framework) on tietue, jonka tarkoitus on määrätä, miltä lähtevän postin palvelimilta verkkotunnuksen nimissä on sallittua lähettää sähköpostia.

Mekanismi on luotu vähentämään roskapostin määrää, sekä estämään sähköpostiviestien tunnistetietojen väärentämisen siten, että etukäteen ilmoitetun ip-alueen ulkopuolelta saapuvia viestejä kohdellaan vastaanottavassa järjestelmässä eri tavalla kuin ip-alueen sisältä saapuvia viestejä. Mahdolliset virheet tai puutteet luodussa tietueessa voivat siten aiheuttaa ongelmia sähköpostin kulussa.

Monet sähköpostipalveluntarjoajat, kuten Gmail, edellyttävät nykyään, että verkkotunnukselle on asetettu SPF-tietue. Tietueen puuttuminen tai sen väärät asetukset voivat aiheuttaa viestien päätymisen roskapostiin tai jopa niiden hylkäämisen, riippuen vastaanottavan palveluntarjoajan omista asetuksista. Jotkin palveluntarjoajat eivät toisaalta käsittele viestejä SPF-tietueen perusteella toisistaan eroavasti.

Olemme luoneet tähän tarkoitukseen valmiin kokoelman IP-osoitteista, joista sähköpostia lähetetään.

Seuraava SPF-tietue sallii viestien lähetyksen Sigmaticin jaetuista sähköpostijärjestelmistä ja www-palvelimilta:

Huom. TXT-tietue tulee lisätä ilman lainausmerkkejä

@ TXT "v=spf1 include:_spf.sigmatic.fi ~all"

Alla esimerkki, miten tietue lisätään nimipalveluhallinnassa.

Näiden lisäksi SPF-tietueeseen on liitettävä kaikki muutkin lähteet, joista verkkotunnuksen nimissä halutaan lähettää sähköpostia. Lähteitä voivat olla esimerkiksi muiden operaattorien SMTP-palvelimet, kolmannen osapuolen uutiskirjesovellukset tai verkkokaupat.

Lisätietoa SPF-syntaksista

Palveluhallinnassa SPF-tietueen voi asettaa verkkotunnukselle IP-osoitteet ja nimipalvelu osiossa.

Avainsanat: